tiistai 31. heinäkuuta 2012

Ihka ensimmäinen body

Tähän asti olen vältellyt bodyn ompelua. Se on pelottanut runsailla kanteillaan. Halusin kuitenkin tehdä jotain kivaa jäljellä olevista LiandLon lintu- ja pallotrikoista ja OB 1/12 Happy Squirrel tarjosi siihen mahdollisuuden. Meinasin luovuttaa kesken, kun huomasin etuosan kanttien aaltoilevan, mutta päätin tehdä kuitenkin bodyn loppuun. Onneksi tein, sillä tästä tuli tosi kiva. Täydelliseen on vielä paljon matkaa, mutta tulipa harjoiteltua kanttausta seuraavaa varten. Taidanpa leikellä heti tänään kankaat seuraavaan versioon. Tähän laitoin ommeltavat muovinepparit, kun Prymit olisivat olleet liian isot.

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pienelle päiväkotilaiselle

Kävimme tänään tyttösen kanssa tutustumassa päiväkotiin. Aloitimme kevyesti leikkimällä pihalla reilun tunnin ajan. Hurjaa miten nopeasti aika on mennyt, kun minun vauvani aloittaa jo päiväkodin. Onneksi sentään vain kolmesti viikossa, sillä teen ensi viikosta alkaen nelipäiväistä työviikkoa ja mies pitää yhden etäpäivän viikossa. Tajusin eilen, ettei tyttösellä oikein ole päiväkotivaatetta lämpimille päiville, sillä mekot eivät kyllä ole päiväkodissa kätevimpiä. Niinpä tänään neitosen nukkuessa päiväunia ompelin yhden t-paidan ja housut. Housuista piti tulla legginssit, mutta ovat kyllä legginsseiksi turhan leveät. Menevät ne noinkin.  T-paita on Hoopsin kaavalla koko 92 ilman saumavaroja ja vähän kavennettu. Pituutta olisi voinut jopa laittaa lisää, vaikka se on ihan 92 koon mukaan. Kankaana ihanan pehmeä Fabriinasta tilattu bio-interlock. Resori myös Fabriinasta. Housut on EK:sta, oikein paksua ja hyvälaatuisen tuntuista trikoota. Laitoin yksinkertaisiin housuihin koristeeksi lahkeeseen ja taakse sydännauhaa.





Seuraavaksi pitäisi täydentää edelleen eskarilaisen vaatekaappia. Esikoinen itki tänään, kun en päässyt vielä eskariin, vaikka pikkusisko pääsi päiväkotiin. Pojat ovat innolla palaamassa kavereidensa seuraan piiiiitkän tauon jälkeen. Hienoa, että meillä päin on hoitopaikkatakuu ja vanhat hoitopaikat säilyvät, vaikka lapset ovat olleet välillä kotihoidossa.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Täältä tulee Kapteeni Valkoinen

Sain eilen vihdoin valmiiksi keskimmäisen housut Kapteeni Valkoisen kuvalla. Ollaan oltu Linnanmäellä, purjehtimassa, rannalla jne joten ompeluaikaa on ollut niukasti. Applikoin kuvan ompeluhuoneessani eli lasiterassilla illan pimetessä ja viimeiset kohdat meni kyllä vähän sinne päin, kun alkoi olla jo niin pimeää. Keskimmäinen tykästyi näihin kuitenkin heti ja se on tärkeintä. Tekisi mieli kokeilla isompaa kuvaa puseroon, sillä Ruttunutun  paidat olivat niin superhienoja. Osaisipa applikoida edes puoliksi yhtä hyvin!


Housujen kaava on sama ob 1/12 sivusaumattomat housut, koko 110 pienennettynä. Velour kangastukusta, applikaatiot valkoista joustofroteeta ja vaaleansinistä + mustaa trikoota. Tummempi ruskea resori loppui kesken ja vyötärölle jouduin laittamaan vaaleaa. Onneksi se ei paitojen alta näy.  Olipa muuten haastavaa saada yhtään minkäänlaista kuvaa housuista, kun kangas on tummaa ja applikaatio vaaleaa.

torstai 26. heinäkuuta 2012

Oktonauttihousut

Meidän pojat rakastavat Oktonautteja. Tämä kesä on ollut ihan huippu heidän mielestään, kun 7.50 päivä alkaa Oktonauteilla. Kysyin pojilta minkä kuvan he haluaisivat housuihin ja ei-niin-yllättäen kumpikin vastasi Oktonauttihahmon. Tänään valmistuin esikoisen Pinto-hahmolla varustetut housut. Kaava on Ottobren 1/12 sivusaumattomat housut. Pituus näissä housuissa on 116 mukaan, mutta leveys 110 kavennettuna viidellä sentillä, sillä esikoinen on melkoinen laihuliini.


Ompeluvuorossa on seuraavaksi Kapteeni Valkoinen.

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Mekkotehtailua

On tuo Mekkotehdas vain ihana kirja. Eilisen ompelun jälkeen selailin taas kirjaa ja leikkasin puuvillakankaat Orelmaa varten. Yöllä näin unta velour-Orelmasta ja päätinkin aamulla ensimmäiseksi toteuttaa sen. Kankaaksi valikoitui Ottobresta tilattu ihana sydänvelour, josta keskimmäinen heti kommentoi, että se näyttää ihan suklaalta ja vaniljalta. Niinpä. Tästä versiosta tuli ihanan syksyinen, kuten halusinkin. Hyvin menee pitkähihaisen bodynkin kanssa.



Versio II valmistui sitten alkuperäisen suunnitelman mukaan puuvillasta, jonka ostin Sinooperin reissulla. Olisin halunnut pirteämmän värisen vinonauhan kaula-aukkoon, mutta kangasvarastoissa ei ollut yhtään enää puuvillakangasta eikä muuta vinonauhaa kuin tuo vaalean sininen. Sopiva nappi löytyi nappijemmasta, johon olen laittanut kaikista ostamistani vaatteista varanapit. Ensimmäistä kertaa tein sekä nappihalkion että kantatun rypytyksen ja kivasti onnistuivat.



Tein kummankin Orelman n. 5cm kavennettuna koosta 86/92 ja ilman saumavaroja. 

Tässä vielä poseerauskuva eilen valmistuneesta Katariinasta:


maanantai 23. heinäkuuta 2012

Katariinaksi syntynyt

Kun huomasin tämän kankaan viime viikolla Sinooperissä, näin heti silmissäni Mekkotehtaan Katariinan. Eipä siis auttanut muuta kuin ommella Katariina, siitäkin huolimatta että tänään näytti siltä, että kesä on jo mennyt. Jospa tämä mekkonen toisi takaisin aurinkoiset päivät.

Käytin aikaisemmin kopioimaani kaavaa, jossa pienensin kokoa 86/92 joka puolelta parilla sentillä. Tällä kertaa lyhensin vielä enemmän kuminauhoja muualta paitsi tuosta rinnan alta. Nyt koko osui nappiin. Tuntuu, että malli toimii paremmin puuvillasta kuin trikoosta tehtynä. Helmaan laitoin polvekenauhan. Tulethan taas aurinko!


sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Vielä ehtii kesään

Istuskelin aamulla lasten kanssa ulkona ja otin kaveriksi yhden murheenkryynin, tunikan jonka olen purkanut jo monesti; ensin laitoin valkoisen resorin kaula-aukkoon, mutta se ei näyttänyt hyvältä, punainen resori oli väärän värinen, kanttasin samalla kankaalla, mutta se oli liian tiukka eikä näyttänyt hyvältä, tilasin Hilcon omaa resoria, jota piti odotella, tikkasin uuden ompelukoneen saatuani kaksoisneulalla alareunan väärältä puolelta jne. Tällä kertaa ratkoin tuon helman auringon paisteessa. Auringosta innostuneena päätin kuitenkin ommella pojille vielä yhden t-paidan tälle kesälle. Kankaaksi valikoitui rosvo ja poliisi, josta serkku sai t-paidan joku aika sitten. Kangas on tilattu Ottobre Designilta. Esikoiselle laitoin resoriksi vihreää, keskimmäiselle turkoosia. Olin todella laiskalla päällä enkä jaksanut vaihtaa lankaa mustaksi, kun ompelin hihansuut keskimmäisen t-paitaan. Olisi pitänyt, sillä esikoisen puserossa vaihdoin ja se näyttää paljon siistimmältä. Uusiksi siis menee. Sain päivän päätteeksi vielä valmiiksi sen murheenkryyninkin. Kummaa, että ihan perustunika voi osoittautua joskus niin hankalaksi.





Pojat olivat jo yöhousuissaan, mutta halusivat vielä kokeilla uusia paitojaan. Pikkuneiti halusi myös paidan päälleen ja meni samaan kuvaan. Harvinaista.

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Liivimekko vastasyntyneelle

Olimme tänään juhlimassa kaveriporukan uusinta jäsentä, vajaa kaksiviikkoista tyttövauvaa. Ompelin hänelle liivimekon Ottobre 1/12 ohjeella, koossa 56. Kaapista löytyi Kangashamstereista löytynyttä babycordia ja vuoriksi pilkullista Tildaa Sinooperista. Tarkoitus oli laittaa napit olalle, mutta eihän meidän talosta löytynyt kahta samanlaista nappia. En lähtenyt tänään enää ostamaan nappeja, vaan pyysin miestä paukuttamaan kätköistä löytyneet nepparit. Kiva siitä tuli näinkin. Olipa muuten suloinen ja pikkuinen vauva. Miten voikin reilussa vuodessa unohtaa kuinka pieniä vastasyntyneet ovatkaan?



perjantai 20. heinäkuuta 2012

Panda-huppari ja kankaita

Vietimme tänään päivän meren rannalla, joten ompeluaika jäi vähäiseksi. Mies lähti raksalle heti kotiuduttuamme, joten jäi ne nepparit kiinnittämättä eilen ompelemaani huppariin. Otin sitten kuvia Panda-hupparista ilman neppareita. Sovituskuvat ovat taas näitä 1v 2kk taidonnäytteitä...

Materiaalina joustofrotee. En muista millään mistä sen ostin. Kangasta oli niukasti jäljellä, kun tein siitä aikaisemmin housut ja tilasinkin lisää valkoista joustofroteeta, tällä kertaa Sampsukasta. Se ei kuitenkaan ollut samaa laatua, vaan huomattavasti ohuempaa. Onneksi ensimmäisestä palasta riitti kaikkeen muuhun paitsi huppuun, eikä vuoritetussa hupussa haittaa ollenkaan tuo ohuempi kangas. Vuoritin hupun Huvikankaan pöllötrikoolla, jota oli myös housujen taskuissa. Raitaresori on Hilcon ja tilattu Fabriinasta. Pinkkiresori samasta paikasta. Kaavana siis Ottobre 3/12 Panda-huppari. Koko on 80. Melkoisen reilu tyttöselle, mutta ehtiihän tuo ottaa käyttöön myöhemminkin. Harmi vaan, että housut ovat kokoa 74 ja juuri nyt sopivat. Ensimmäiseksi huppariksi tämä onnistui ihan ok, mutta on vielä kaukana täydellisestä. Ensi kerralla paremmin.




Takki oli siis tarkoitettu näihin housuihin kaveriksi:



Tänään tuli Fabriinan ja Ottobre Designin paketit. Poikkesin myös Sinooperissä keittiösuunnittelun jälkeen ja ostin vähän Tilda-kankaita, jos ompelisin taas jotain Mekkotehtasta. Voi kun ihania kankaita olikin paljon.  Tämän verran kangasvarastot lisääntyivät tänään: ensin Tildat, sitten pari jerseytä, loput veloureita.

torstai 19. heinäkuuta 2012

Oh Brother!

Voi veli minkä teit! Uusi Brother kieltäytyy yhteistyöstä. Eilen yhtäkkiä kone ei suostunut nostamaan alalankaa ollenkaan, sen sijaan vetää ylälangan puolakotelon ympärille jumiin. Otin yhteyttä maahantuojaan ja sain muutaman ohjeen. Täytyy kokeilla niitä huomenna, mutta epäilen ettei auta. Tein mielestäni kaiken mahdollisen eilen illalla ja mieskin kurkkasi konetta. Tänään kaivoin Evan kaapista, kun ompelun polte oli kova. Brotheria oli kyllä ikävä useammassa kohtaa, vaikka Evassakin on puolensa. Evassa voi paininjalan puristusta säätää, Brotherissa ei. Eva ei kertaakaan haukannut kangasta peitelevyn rakoon, vaikka ompelin hyvin pienellä saumavaralla, Brother tekee sitä jatkuvasti. Sain tuohonkin ongelmaan vinkin, joka toivottavasti toimii, kunhan koneella pystyisi ensin edes ompelemaan.

Tänään syntyi Panda-huppari (Ottobre 3/12). Ihan ongelmitta se ei mennyt, eikä ihme, sillä en ole ennen hupparia tehnyt. Huppu ei kyllä ollut vaikea ollenkaan, mutta se kanttaus... En todellakaan ole kanttausmestari. Ja kun vielä piti ommella Evalla, joka jumittaa ihan heti jos hidastaa tai pysäyttää, niin hermot oli aika kireällä. Jouduin purkamaan kanttauksen kolmesti ja se on edelleen kaukana täydellisestä. Enää ei kuitenkaan kangas irvistä mistään. Seuraava ongelma tuli neppareista. Tämä oli ensimmäinen kerta kun paukutan neppareita ja jos saisin päättää niin myös viimeinen. Lapset piti laittaa nukkumaan, enkä voi enää paukutella, joten huppari jäi neppareiden osalta kesken. Kuvia tulee siis vasta huomenna.

Laitan kuitenkin kuvia kesän varrella ompelemistani t-paidoista, jotka ovat kovassa käytössä: pojille ei enää kelpaa muut kuin äidin ompelemat teepparit.







tiistai 17. heinäkuuta 2012

Sadepäivän sydän

Jopa oli taas kesäpäivä. Aamulla paistoi aurinko ja lähdimme siksi heti aamupalan jälkeen mökille päivää viettämään. Uimapuvut vain mukaan ja menoksi. Meren rannalla olikin hyytävän kylmä tuuli. Lapset kävivät uimassa, vaikka me aikuiset lisäsimme takit housujen ja t-paitojen seuraksi. Lounaan jälkeen istuin sinnikkäästi terassilla lukemassa ja lapsia vahtimassa, mutta piti hakea filtti lämmikkeeksi, kun tuuli oli niin kylmä. Vesisateen alkaessa päätimme suosiolla lähteä takaisin kotiin. Onneksi mökille on matkaa vain reilu 20km. Kotona kaivoin heti kankaat kaapista ja päädyin ompelemaan tyttöselle housut. Niitä tarvitaan kun päiväkodin alkuun on vain kolme viikkoa. Hui.

Näissä ei oikein applikointi mennyt putkeen. Parissa kohtaa syöttäjä imaisi kankaan myttyyn kiinni peitelevyyn ja se olikin vaikea saada irti. En tiedä miksi teki noin. Siinä huolimatta päätin tuon lisätä vielä viime hetkellä lahkeeseenkin sydämen, vaikka olin jo ommellut lahkeet kiinni. Se meni jo paremmin. Harmi, etten muista mistä tilasin tämän beigen velourin, sillä se on todella pehmeää ja hyvälaatuisen tuntuista. Pepun ja lahkeen vaaleanpunainen velour Fb:n kangashamstereista. Kuva vääristää, eikä tuo näytä vaaleanpunaiselta, mutta on oikein kaunis vaaleanpunainen siis. Beige resori Sampsukasta. Kaava Ottobre 1/10 legginssien kaava koossa 92 ilman saumavaroja. Hoikalle tytölle näistä tulee sopivat housut koossa 80.




Tässä vielä sunnuntaina ompelemani astronauttipusero esikoiselle. Laitoin hihaan ja sivusaumaan OttobreDesignilta kylkiäisenä tullutta raketti-nauhaa, johon esikoinen ihastui. Kaavana Ottobre 1/12 raglanhihainen koossa 110. Koko on todella reilu, sillä esikoinen käyttää juurikin tuota kokoa vaatteissaan, mutta tässä on aika lailla kasvuvaraa sekä leveydessä että pituudessa. Kaula-aukkoa pienensin, kun se oli jo lehden kuvassa tosi ison näköinen. Nyt siitä tuli oikein sopiva. Kankaat OttobreDesignista., resori Hanhelista. Livenä resorin väri on hyvin sama kuin paidan vihreä, vaikka kuvassa näköjään on eri sävyinen. Resorin värin esikoinen valitsi itse, kun vaihtoehtona oli ruskea, keltainen, oranssi, valkoinen ja tämä vihreä.


sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Sunnuntaita

Tänään olemme viettäineen grillijuhlia ystävien kanssa. Aamupäivällä ehdin kuitenkin ommella esikoiselle astronautti-trikoosta puseron. Ilma oli synkkä ja sisällä pimeää. Siirsin ompelukoneeni lasiterassille, jossa olikin mukavan valoisaa synkästä säästä huolimatta ja tuntui melkein kun olisin ommellut ulkona. Silti oli mukavan lämmintä.Onneksi iltapäivällä sää selkeni, että saimme grillattua kastumatta. Katoimme lasiterassille emmekä edes miettineet ruokailua ulkona. Pisarat ropisivatkin jälkiruoan kohdalla.

 Astronauttipaita jäi kuvaamatta, mutta tässä tyttönen eilen Hoops-paidassaan:

Huomenna suuntaamme asuntomessuille, joten suunnittelemani housujen ompelu siirtyy ainakin tiistaille. Ehkä siihen mennessä Fabriinalta tulee tilaamani uudet velourit. Meidän rakennusprojekti tökkii pahimman kerran ja puran stressiä ompeluun. Ainakin saa jotain aikaiseksi.

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Hyvästi Eva!

Torstaina iltasella soi ovikello ja odotettu lähetys saapui: uusi ompelukone. Se tarkoitti, että marketti-Evan aika oli ohitse. Tuo serkkusen setti jäi viimeiseksi ompelukseksi Evalla. Ja kyllä Evan kanssa on ollut enemmän vasta- kuin myötäkäymisiä: jousto-ommel katosi yhtäkkiä tuossa reilu kuukausi sitten, kone haukkasi aina kolmisenkymmentä senttiä lankaa alkaessaan ommella, nurjalle puolelle tuli sottaa noin joka toisella ompelukerralla, kone jumitti loppuaikoina niin, että pyörästä sai käännellä vauhtia monta kertaa yhden sauman aikana. En siis kovin haikein mielin sulkenut Evaa kaappiin. Sain Evan kuusi vuotta sitten lahjaksi äidiltäni, kun pyysin jotain halpiskonetta voidakseni ommella lakanoita tulevalle esikoiselleni. Siihen nähden kone on palvellut kuitenkin hyvin ja paljon sillä on syntynyt.

Mutta ah miltä tuntuikaan heti torstai-iltana tehdä koeompeluksia uudella koneella. Eipä sekään ole kuin tällainen Brother BM -3600, mutta kyllä on ompelu ihan eri luokkaa.

Ensinnäkin tällä koneella voi ommella lasten nukkuessa, Evalla se ei tullut kuuloonkaan järkyttävän kovan äänen takia. Brother ei yhtään takkuile, siinä on yliluotteleva jousto-ommel (tai itseasiassa montakin sellaista), kaksoisneula, automaattinen alalangan nostaja, ylälangan pujottaja, koristeompeleita jne. Tuntuu todella luksukselta Evan jälkeen. Innostuinkin eilen ompelemaan serkkusen synttärisettiin vielä pipon, keskimmäiselle pojalle leijonapaidan (hän ihastui serkkusen paitaan) ja tyttöselle tunikan. 
Tyttönen testaa serkun pipoa.



Tämä pusero siis keskimmäiselle. Pusero on Ottobre 1/12 lehden kaavalla. Tein koolla 110 ilman saumavaroja. Silti pusero on melkoisen reilu ja olisi ehkä sopivampi esikoiselle. No, kasvaahan tuo keskimmäinenkin kovaa vauhtia.

Tytön tunika koossa 80. Joku vanha kaava. Kangas tilattu Royal Kestoilta. Kangas on ihanan ohutta, mutta silti hyvälaatuista. Olen ommellut samasta kankaasta pari t-paitaa, jotka ovat pysyneet oikein hyvinä useista pesuista huolimatta.


Eilinen kului tosiaan aika tiiviisti ompelukoneen ääressä. Lupasinkin, että tänään olen perheen kanssa. Ja olenkin ollut koko päivän, enkä koskenut ompelukoneeseen. Ehkä taas huomenna...


torstai 12. heinäkuuta 2012

Leijonaa synttäriksi

Lasten serkkupoika viettää 1-vuotisjuhliaan lauantaina. Koska tämä ompeluhurahdus on päällä, niin päätin ommella serkkulaiselle vaatetta lahjaksi. Kankaaksi valikoitu Fabriinasta tilattu hauska leijona-trikoo, jossa puolessa kankaan leveydessä leijonat ovat edestä päin ja puolessa takaa. Väri on mielestäni syksyinen ja toteutin setin pitkähihaisena ja -lahkeisena, jotta sopii käytettäväksi syksyllä. Paidan oranssi trikoo ja raidallinen Hilcon resori ovat myös Fabriinasta. Velourhousuihin applikoin leijonan hännän. Resorit laitoin pitkiksi, jotta housujen käyttöikä pitenee. Kokona näissä 86.




Ovatpa kuvat epäsuhtaisia. Kuvasin nämä verannan pöydällä, joka on niin korkea, että minun piti kiivetä tuolille saadakseni kuvan. 



keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kierrätetty unipuku

Tyttömme on nukkunut unipussissa koko ikänsä. Kesällä topattu unipussi on kuitenkin ihan liian paksu, mutta nyt kun ei ole helteitä, niin pelkkä yöpukukaan ei ihan riitä lämmittämään. Suunnitelmissa on ollut jo jonkin aikaa tehdä tyttöselle trikoinen unipussi. Sellainen syntyikin anopin parin vuoden takaisesta Nanson joululahja-yöpuvun paitaosasta. En ole tainut käyttää yöpukua kuin kerran, kun se on pitkähihaisena- ja lahkeisena kovin kuuma. Nyt paidalle tuli käyttöä. Leikkasin hihat irti ja liitin ne helmaan. Etuosan pienensin tytölle sopivaksi. Helmassa on kuminauha, joka pitää pienet jalat sisäpuolella. Kuminauhan avulla unipussin voi nostaa vyötärölle, kun tyttö ei vielä ole sängyssään. Olemme käyttäneet unipussia viikon verran ja se on ollut oikein kätevä.





Ruusuja Ottobredesign Shopille



Tilasin Etsyn kautta Ottobredesign Shopista useamman kankaan jokunen viikko sitten. Hilcon raidallisessa campanissa oli värivirheitä puolessa metrissä ja laitoin asiasta sähköpostia Ottobrelle. Sähköpostiin vastattiin heti ystävällisesti ja eilen kolahti postiin metri priimaa kangasta sekä muutama kudottu nauha. Hienoa asiakaspalvelua, joka ansaitsee kiitokset! Ihan varmasti tilaan Ottobrelta jatkossakin ihania kankaita.

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Vähän erilainen Hoops

Ottobre 3/12 Hoops tuntuu olevan kovin suosittu. Itsekin olen kokeillut sitä pari kertaa. T-paitana se ei oikein toiminut meidän tyttöselle, pitkähihainen tunikaversio oli parempi. Nyt tein kolmannen version Hoopsista. Ei tätä ehkä ihan Hoopsiksi tunnista, mutta muokkasin tosiaan tämän tunikan tuosta kaavasta ja koosta 92. Tyttö on kokoa 74, joten tein koon 92 ilman saumavaroja. Takakappaleelta nipistin vielä toista senttiä pois, etukappale kaventui itsestään, kun leikkasin sen kahteen osaan ja laitoin nuo kanttauksen päällekkäin. Tyttöselle tämä on tunika-pituinen ja kivasti helmassa on vähän väljyyttä, kun alaosaa vähän muokkasin. Onkohan tämä Hoops enää ollenkaan ;).

Kankaat ovat LiandLota Lasten Taikamaasta.